Vil du være lenger i Alanya enn 3 mnd? Søk Ikamet for en eller flere mnd.

Vil du være lenger i Alanya enn 3 mnd? Søk Ikamet for en eller flere mnd.

Jeg møter stadig mennesker som  er fortvilet over at deres 90 dagers turistvisum snart er omme. Mange kunne tenke seg å tilbringe lenger tid i Alanya, og da særlig om vinteren,  blant annet av helsemessige årsaker. Flere er ikke klar i over muligheten til å søke Ikamet eller utvidet visum for en eller flere måneder. Mange tror Ikamet er en oppholdstillatelse på et eller flere år, men det er det altså ikke.

 

 

Gjør jobben selv med denne enkle Guide.

Å søke Ikamet er i seg selv ikke vanskelig, men vær likevel forberedt på at det tar noe tid. Husk vi er i Tyrkia, hvor byråkratiet er forskjellig fra Norge. Har du først gjennomført prosessen en gang, så kjenner du til den for neste gang. NB! Ikke sett i gang søknadsprosessen før turistvisumet er utgått. ( evt. siste uken av turistvisumet.)  Du betaler nemlig fra den dato du starter opp med søknaden på nettet.

 

Du trenger følgende for å søke Ikamet:

1 Utfylt søknad som gjøres på internett.

2. Kopi av Tapu, leiekontrakt eller dokumentasjon fra hotellet du bor.

3. Kopi av lønns- eller pensjons utbetalinger

4. Passbilder som ikke er eldre enn 6 mnd.

5. Adresseregistrering for bekreftelse på hvor du bor.

6. Tyrkisk forsikring for de som er under 65 år

 

Da setter vi  i gang:

Pkt 1. Fyll ut søknaden på internett ved å trykke på denne linken:https://e-ikamet.goc.gov.tr/

Da får du opp dette bildet:

 

 

Hvis dette er første gang du fyller ut en søknad om oppholdstillatelse, så trykker du på: I lodge an application for residence permit for the first time.

Er dette en fornyelse av oppholdstillatelsen, så trykker du på : I apply for the extension….

 

Søknadsprosedyren er på engelsk, men likevel enkel å forstå. Her legger du inn nødvendig info og følger bare den info du får etter hvert. Du vil også bli bedt om å legge inn passfoto av deg selv, så dette må da scannes inn på din pc og deretter lastes inn i søknaden.

Når alt er lagt inn av nødvendig info, så  blir du bedt om å bestille time på det lokale Ikamet kontoret i Alanya. Du vil få opp flere valg men du velger Antalya først, deretter Alanya. Så må du finne en time som er ledig, som oftest får du time innen en måned fram i tid. Du vil se hvilke dager det er mulig å bestille time på kalenderen. Velg dag og tidspunkt og trykk ok. Er dere et par, så kan dere avtale time samtidig. Husk å krysse av for valget for flere på samme avtale.

 

Neste skritt blir så å printe ut søknaden. Det betyr at du må ha en printer knyttet til din pc. NB!

Betaling av IKAMET

Etter utskriften av søknaden, trykker du på payment inne på søknadssiden og skriver ut skjema som viser hvor mye du skal betale.

Skattekontoret eller Vergie Dairesi som det heter på tyrkisk: https://www.google.com.tr/maps/place/Vergi+Dairesi/@36.5481445,31.9924299,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x14dc9878c42f822d:0x36ee8a036b1ab3b1!8m2!3d36.5481445!4d31.9946186?hl=no

Følgende prosedyre gjelder:

Gå rett opp i 2 etg, hvor du besøker service skranken. Det står skilt med service og tax number. Lever ditt id nummer, så får du utskrevet ditt tyrkiske skattenummer. Deretter går du inn på sidekontoret og får stempel på at dokumentet er gyldig.

Deretter går du ned i 1 etg, trekker kølapp og venter på tur. Nummerskilt opplyser når det er din tid. Innbetalingen for Ikamet skjer da i skranken, og du får utlevert kvittering, som  du tar med til møtet på Ikamet kontoret.

Når dette er klart oppsøker du Ikamet kontoret som du ser bilde av her:

 

 

Ikamet kontoret i Alanya

 

2. Ta med deg søknaden din til Ikamet kontoret på den dag og tidspunkt du har fått avtalen. Husk å ta med deg kopi av Tapu, leiekontrakt eller bekreftelse fra hotellet du bor. I tillegg kopi av lønns- eller pensjonsutbetalinger og passbilder ikke eldre enn 6 mnd. Bør helst være oversatt til tyrkisk, men jeg fikk selv beskjed om at det ikke var så viktig. De godkjente leiekontrakt og pensjonsutbelinger på norsk for mitt vedkommende.

I skranken vil vedkommende gå gjennom å sjekke at alle papirer er i orden. Deretter får du en kølapp og blir bedt om å vente på ledig tid. De har 4 kontorer som behandler søknader, så det går ikke så all for lang tid. Ikke forvent å komme inn på tidspunktet du har bestilt time. Avvik forekommer som oftest.

I møtet vil de gjøre ferdig din søknad basert på hvor mange måneder du ønsker i tillegg til ditt turistvisum på 90 dager. Vær forberedt på avbrytelser og flere mennesker inne på samme kontor. Vær tålmodig og ta det med et smil. Nå er du gjennom det verste.

Når søknaden er ferdig fra saksbehandler sin side, vil du få utlevert en  innbetalingsslipp på summen det koster å får utvidet oppholdstillatelse. (kun hvis du ikke har betalt på forhånd, noe som anbefales.) For min del betalte jeg ca 430 Tl for 4 mnd ekstra. ( 108 Tl pr mnd)I tillegg kostet Ikamet kortet 67 TL.

 

 

 

Så Nufus kontoret i Alanya for adresseregistrering.

Det siste som må gjøres er å få registrert hvilken adresse du bor på, og her er det nødvendig med personlig fremmøte av både deg og evt. ektefelle/partner. Du får med deg et skjema fra saksbehandleren på Ikamet kontoret  som du må ta en kopi av. Dette kan du gjøre i en butikk rett ved siden av Nufus kontoret for 1 TL, eller du tar det en annen plass.   Nufus kontoret som det heter finner du her:

 

Du går rett fram til en liten skranke  får et skjema som du skal fylle ut. Her det det din adresse som er viktig. Alt står på tyrkisk, men se på mitt skjema som er ferdig utfylt, så tror jeg det går bra. Når du er ferdig registrert, så blir du bedt om å gå til sjefen som da gir godkjennings stempel.

Skjemaet ser slik ut:

 

Her er mitt skjema som gjør det lettere for deg å forstå hva som skal fylles inn. Sikkert ikke smart av meg å oppgi private opplysninger, men kan det hjelpe deg er det ok.

 

Når skjemaet er ferdig stemplet, så tar du det tilbake til din saksbehandler på Ikamet kontoret. Nå skal alt være klart, og du vil få beskjed om at ditt Ikamet eller oppholdstillatelse vil bli sendt deg i posten i løpet av en mnd. tid. Oppsøk gjerne ditt lokale postkontor for å sjekke om det er kommet etter en mnd. tid.

 

NB! Du vil også motta et skjema fra saksbehandleren på Ikamet kontoret, som bekrefter at du har igangsatt søknad om utvidet oppholdstillatelse eller Ikamet. Kan være greit å fremvise på flyplassen dersom du skal hjem  til Skandinavia i mellomtiden.

 

 

Feilmeldinger og andre problemer.

Dersom du ikke får printet ut din søknad, så ta den med til Ikamet kontoret og be de gjøre det for deg. Det måtte jeg selv gjøre, noe som fungerte helt ok.

Får du problemer med å avtale tid på Ikamet kontoret gjennom søknadsprosessen på internet, så oppsøk Ikamet kontoret og forklar hva som har skjedd.

Vær forberedt på dårlig engelsk, men det finnes folk på kontoret som behersker dette bra. Be om å få snakke med de.

 

Gratulerer. Nå skal du være gjennom prosessen, og kan nyte ekstra måneder i deilige Alanya.

Jeg tar forbehold om at denne veiledningen ikke er 100%. Det vil helt sikkert dukke opp ting jeg ikke har oversikt over, men håper likevel at denne guiden kan hjelpe deg godt i gang med søknadsprosessen.

Det viktigste for meg er å ufarliggjøre prosessen, og da spesielt mot gruppen av mennesker som ønsker å utvide sitt opphold i Alanya med en eller flere måneder.

 

Oversikt over kontorer du  må oppsøke på Google Map. Her finner du stipulert gangavstand med ruteforslag:

https://www.google.com.tr/maps/dir/%C5%9Eekerhane+Mahallesi,+G%C3%BClc%C3%BCo%C4%9Flu+Sk.+No:18,+07400+Alanya%2FAntalya/Kad%C4%B1pa%C5%9Fa+Mahallesi,+Vergi+Dairesi,+Sug%C3%B6z%C3%BC+Caddesi,+Alanya%2FAntalya/%C5%9Eekerhane+Mahallesi,+N%C3%BCfus+M%C3%BCd%C3%BCrl%C3%BCg%C3%BC,+Alaiye+Caddesi,+Alanya%2FAntalya/@36.5496333,31.9952258,17z/data=!3m1!4b1!4m20!4m19!1m5!1m1!1s0x14dc987c44862ba3:0xcf3a670516be6b01!2m2!1d32.0004599!2d36.548749!1m5!1m1!1s0x14dc9878c42f822d:0x36ee8a036b1ab3b1!2m2!1d31.9946186!2d36.5481445!1m5!1m1!1s0x14dc987de8557585:0xed0af5be49b7beda!2m2!1d31.9998163!2d36.5512433!3e2?hl=no

Her finner du alle 3 kontorer du skal oppsøke.

Lykke til med prosessen.

 

 

Populære norske blogger