Lever mye bedre med KOLS i Alanya enn i Norge i vinterhalvåret.

Husk å dele.

Lever mye bedre med KOLS i Alanya enn i Norge i vinterhalvåret.

Alanya har et meget behagelig middelhavsklima og ligger i “bananbelte”, det eneste området i Tyrkia som er bra nok for å dyrke bananer. Området strekker seg fra Manavgat til Anamur.

Klimaet i dette området har vist seg å være meget bra for mange som sliter med diverse sykdommer hjemme i Skandinavia.

 

Astrid og Evgeny Kunnikoff har etter de ble pensjonister benyttet seg av denne muligheten i flere år, og med meget gode resultater. Jeg har fått livet tilbake igjen sier han i en samtale med meg.

KOLS er en alvorlig sykdom som mange sliter med hjemme i Skandinavia.

Over 300.000 nordmenn sliter i dag med KOLS. Like mange vet ikke at de har sykdommen, så dette er en stor gruppe med mennesker som sliter med luftveisplager.

Som Kols-pasient må  jeg akseptere en viss grad av handikap, og lære å leve med sykdommen sier Evgeny. Jeg har hatt  stor nytte av å tenke på dette som en utfordring jeg skal mestre, og forsøke ikke å tenke på det som en begrensning for positiv livsutfoldelse.

Det er imidlertid opplagt at luftveisplagene  ikke bare går ut over aktivitetsnivået. Mange oppgaver som tidligere var en selvfølge for meg,  kan nå være en skikkelig utfordring.

 

 

Vinteren hjemme i Norge var den største utfordringen for meg som KOLS pasient.

Klima hjemme i Norge er ikke tilpasset en mennesker med luftveisplager. Is, kulde, snø og rå luft skapte store utfordringer for meg i hverdagen forteller Evgeny. Jeg  er avhengig av aktivitet for å kunne leve med KOLS på en akseptabel måte, og det er vanskelig å få til i vinterhalvåret. Allmenn tilstanden min var heller ikke god på grunn av klimaet hjemme. Derfor måtte han raskt se seg om etter muligheter for å kunne leve med sykdommen på en ok måte. Da ble Alanya redningen.

Har fått livet tilbake sier Evgeny Kunnikof.

De siste årene har jeg og kona kommet til Alanya i oktober måned, når det begynner å bli høstlig hjemme i Norge. Her er vi ute å går hver eneste dag og får derfor godt med aktivitet, noe som er viktig for meg.  Her i Alanya skinner solen over 300 dager i året, og også i vinter halvåret er det godt med sol. Deretter er det hjem til familien for å feire jul i desember, og så tilbake til Alanya igjen i januar. Her blir vi så til slutten av mars. Plagene jeg har hjemme i Norge merker jeg mye mindre  til her i Alanya. Evgeny forteller også at han målte bedring i lungekapasiteten etter opphold i Alanya.

Kona Astrid er også veldig glad på mannens vegne og sier de begge har fått et bedre liv ved å være her i Alanya i vinter halvåret.

 

Jeg vil oppfordre alle som sliter med KOLS  å benytte seg av muligheten som Alanya gir. Her får du anledning til å ha stor aktivitet, i et godt klimatisk område. Solen på denne tiden er også en stor varmekilde , som både kona og jeg setter stor pris på..  I tillegg er det lett å knytte kontakt med andre mennesker, da det lever mange skandinavere i Alanya på denne tiden. Så må jeg også få minne om den fantastiske historien Tyrkia har, og alle de severdigheter du fortsatt kan oppleve her, sier Evgeny Kunnikoff til slutt.

 

9 Comments

 • Berit Fostvedt

  29. januar 2018 - 13:09

  Å lovely place to be. And yes improoving health

 • steinar

  29. januar 2018 - 13:30

  Thank you for comment Berit.

 • Marit Kristin Versto

  30. januar 2018 - 14:31

  Sja det er bare helt helsebringende, nevner også at de med diabetes får et bedre liv der. Insulinet virker bedre i varmen, og selvfølgelig helsebringende med mer aktivitet.

  • Anonym

   30. januar 2018 - 16:00

   Har vært på ferie der og kunne ønsket et menneske som kunne hjelpe meg å finne en plass å være i vinter halv året,har KOLS og operert en lunge for kreft. Sliter nå i vinterhalvåret , tungt å puste
   Men det kan ikke koste alvererden hilsen Aase Haugsvær ravnanger

  • steinar

   31. januar 2018 - 06:19

   Takk for kommentar Marit. Det er helt klart riktig som du sier. Både de med diabetes og andre plager får det bedre i Alanya i vinterhalvåret.

 • Gregor k

  17. desember 2018 - 06:23

  Jeg sliter med sterk astma men å få lov til å bo der å samtidig få sykepenger var uaktuelt for nav. 3 søknader avslått, hadde det vært Spania så hadde det vært greit….

 • Gorm Fagerhus

  17. desember 2018 - 15:53

  kjenner flere som har solgt det svære huset sitt hjemme i Norge for å kjøpe seg en mindre leilighet der og så også kjøpe seg en leilighet i Alanya. Driver selv i eiendomsbransjen her og er 1 uke her nede hver måned å viser boliger, så bare ta kontakt med meg hvis dere er interessert.

 • Jørgen

  13. januar 2020 - 17:17

  Eldre artikkel som må oppdateres, men takk for info.

Comments are closed.