Fra rullestol til 19375 skritt i Alanya.

Husk å dele.

 

Fra rullestol til 19375 skritt i Alanya.

Sylvi Lohne er en av stadig flere som reiser til Alanya i vinterhalvåret på grunn av sykdommen MS. Her får jeg et helt annet liv enn hjemme i Norge forteller hun. Hun fikk sine første symptomer på MS i 1998 og har levd med sykdommen i snart 22 år.

Ved MS angriper kroppens eget immunforsvar celler i sentralnervesystemet (hjernen og ryggmargen), slik at små betennelser og skader oppstår. Dette kan i sin tur gi ulike fysiske og psykiske symptomer som for eksempel sensoriske forstyrrelser, dobbeltsyn, generell tretthet, motoriske, og kognitive vansker.

Det finnes rundt 11000 nordmenn som lider av MS i dag, og over halvparten av disse er kvinner, forteller Sylvi. Samtidig presiserer hun at MS virker forskjellig fra pasient til pasient. Ingen er like.

Kom til Alanya første gang for 5 år siden.

Hun og mannen Einar reiste første gang til Alanya for 6 år siden. Den norske høst og vinter hadde da vært en stor belastning for Sylvi i mange år,  med hennes MS plager. Spasmer, tunge ben, smerter , balanseproblemer  og trøtthet har vært Sylvi’s hverdag i mange år.  Rullestolen er hun derfor helt avhengig ved forflytning over lengre strekninger. ellers går hun selv inne.

Hun forteller at  hun og mannen lever et betydelig lettere liv i Alanya enn hjemme i Norge. De reiser ned 2 ganger i året og blir i Alanya i oktober/nov og Febr/mars. Temperaturen gjør at smertene og balanseproblemene blir mindre og antall gode dager flere. I tillegg bruker hun nå rullestolen som støtte når hun går, men må hvile av og til i rullestolen. Hun og mannen går mye her nede, da det virker positivt  på hennes MS. Jeg har hatt en veldig aktiv MS i sommer og høst, forteller hun. Bena har vært smertefulle, tunge og jeg har hatt store problemer med å GÅ. Rullestolen ble derfor aktivt brukt i sommer. Etter noen uker i Alanya så er bena  som ” nye” forteller hun. 19375 skritt på en dag er rekorden, med rullestolen som støtte. Den ble satt nå i november. Vi har fått et helt nytt liv her i Alanya, noe de begge setter stor pris på forteller hun.

Lovpriser det sosiale livet de har i Alanya.

På grunn av kulde og snø hjemme i Norge, ble det som oftest til at de holdt seg hjemme, og hadde redusert sosial kontakt. Det var for store smerter og belastning å skulle komme seg ut for å treffe folk i vinterhalvåret. Derfor ble de som mange pensjonister isolerte og var mye for seg selv.

Forskjellen er enorm her i Alanya forteller de. Her treffer de folk hver eneste dag, og har i løpet av disse årene funnet mange gode venner, som de treffer igjen år etter år. Det at Sylvi er i stand til å gå ute hver dag, gjør at de begge føler en større tilfredshet med livet. De deltar på sosiale arrangementer, restaurantbesøk og er med på fellesturer rundt om i Tyrkia.

Gikk opp til borgen i Alanya forteller hun stolt.

En av hennes største bragder i Alanya er  den dagen hun tok gondolbanen opp til platået under borgen. Herfra gikk hun helt alene opp  til borgen, mens mannen trillet rullestolen. Det er en imponerende innsats for en som sliter med MS. Mange pensjonister sliter å gå samme strekning uten noen form for sykdom. Det å mestre dette var viktig for Sylvi, da hun fikk vist for seg selv og andre at det var mulig. Belønningen ble jo også å oppleve den fantastiske utsikten du får på tur opp til borgen.

Hun håper mange flere som sliter med MS hjemme i Skandinavia benytter seg av muligheten for å reise ned til Alanya i vinterhalvåret. Selv om MS arter seg forskjellig fra individ til individ, mener hun det er viktig å forsøke, for selv å finne ut om det er helsefordeler å hente.

I tillegg er både bo og levekostnadene betydelig rimeligere enn feks. Spania.

4 Comments

 • Siw Christin F. Klokk

  26. november 2018 - 08:49

  Hei Sylvi ?Så bra å høyre at du fungerer så bra der nede. Eg og har MS med svekkelse i venstre side, med droppfot. Sliter utrolig høst og vinters halvåret av betennelser og sjukdommen under utvikling til det verre. Har samme erfaring som deg, et helt annet menneske funksjonsmessig der nede. Har gledes oss til barne blir soppas eldre, at vi kunne reise nedover ofter. Men med en alvorlig kreftsyk mann er bare en drøm. Nyt dagene og unner det dei so vel. Mvh Siw Klokk

  • steinar

   26. november 2018 - 09:07

   Takk for kommentar Siw. Regner med Sylvi leser det du skriver.?

 • Judith Sandvik

  26. november 2018 - 09:44

  Erfarer det samme som deg, blir helt forandret i dette klimaet.

 • steinar

  26. november 2018 - 11:37

  Takk for kommentar Judith. Hyggelig å høre at det er flere som har helsefordeler ved opphold i Alanya.

Comments are closed.