Dagens besteforeldre tenker bare på seg selv.

Husk å dele.
Kleopatrastranden i Alanya- et yndet feriested for bestforeldrene.

 

Dagens besteforeldre tenker bare på seg selv.

Jeg leser ofte i aviser og tidskrifter at dagens besteforeldre er egoistiske og tenker mest på seg selv. Barn og barnebarn blir overlatt til seg selv.  Bestforeldrene  er mer opptatt enn tidligere, og reiser ofte både på langtidsferie og andre  kulturelle reiser.

Thorbjørn Brook Steen skriver i sin artikkel at de aller fleste i denne generasjonen, er født etter krigen, kom seg som unge inn på århundrets gunstigste boligmarked. I dag sitter de fleste med for lengst nedbetalte boliglån, har vesentlig bedre helse enn egen foreldregenerasjon og en mye høyere forventet levealder enn pensjonistene før dem.https://www.klikk.no/foreldre/kommentarer/besteforeldre-og-barnebarn-3542427

Faktisk lever 68-erne fire ganger så lenge etter pensjonsalder som sine egne foreldre. Mye takket være  AFP, som egentlig var ment for sliterne.

Kåre Willoch har klokt påpekt at dette er første gang en generasjon ikke ser seg tjent med å dele av sitt til de neste generasjonene, slik at familien vil fortsette å klarer seg like godt i fremtiden. For mange pensjonister er i stedet tiden inne til å utvide horisonten, reise langt, øke sin kulturelle konto og kjenne på hvor godt det er å slappe av.

Det koster. Noen bruker opp alle pengene sine. Andre tar opp dyre seniorlån som suger til seg hver krone som ellers ville blitt arv, og sørger dermed for at neste generasjon starter på bar bakke.

 

Barnefamilie

Tilbake i Norge fortsetter travelheten.

Når besteforeldrene kommer hjem etter sine ferier, så opplever mange av barna at besteforeldrene er travelt opptatt med sine aktiviteter. De vil selvfølgelig gjerne stille opp å passe barnebarn, men på dere premisser. Det betyr i praksis at barnepass må avtales god tid i forveien. For mange skaper dette dårlig stemning innad i familiene. Den unge generasjon opplever dette som om de er fratatt en rettighet, som besteforeldrene selv hadde da de var i samme situasjon.

 

Hvor mye bør besteforeldrene stille opp? Se link.http://pluss.vg.no/2017/04/09/2758/2758_23944968

Norske besteforeldre ligger på Europatoppen i barnepass:http://www.hioa.no/Om-OsloMet/Senter-for-velferds-og-arbeidslivsforskning/NOVA/Publikasjonar/Rapporter/2013/Vital-aldring-og-samhold-mellom-generasjoner

Celsus biblioteket i Ephesus Tyrkia.

Hvordan er situasjonen for langtidsferierende i Alanya?

Jeg har snakket med mange pensjonister de siste årene, og tema blir ofte barn og spesielt barnebarn. Mange opplever det sårt å være for lenge borte fra barnebarna. Det er jo trist for barnebarna at  bestemor og bestefar ikke  er tilstede i hverdagen.  Like trist er det også for mange besteforeldre. Samtidig så virker det for meg som om mange eldre opplever forventninger fra sine barn om å stille opp for å hjelpe til i en ellers stressende hverdag. Det betyr ofte at oppholdet i Alanya ikke blir like langt som ønskelig. Mange med helseplager er ofte de som opplever dette. Helsa og plagene er betydelig mindre i Alanya enn hjemme i Norge.

En annen variant er også den at mange eldre har et sterkt behov for å føle seg verdsatt og ønsket, og da passer det utmerket å få dette behovet tilfredsstillet gjennom kontakt med barnebarna.

Uansett problemstilling eller utfordring, så er det viktig å kunne  kommunisere felles behov på en god måte.

Besteforeldre nyter tilværelsen.

Hvem er mest egoistiske?

Det finnes nettforum som bugner over av klager på egoistiske besteforeldre, og det finnes selvsagt noen slike. En annen, mulig forklaring er at besteforeldre har oppdratt kravstore unger som forventer like mye nå som da de var barn.

Har barna våre for høye forventninger til sine foreldre eller  har vi skjemt de bort?

Hva mener så du om dette og hvordan kan vi løse dette til felles beste for alle parter?

 

 

2 Comments

 • Hilde

  3. desember 2018 - 20:18

  Veldig bra og viktig tema du tar opp Steinar. Som du vet vil ikke jeg være mer enn tre uker av gangen i Alanya. Det er ikke fordi min datter forventer det, men fordi jeg selv savner ungene. Når jeg er hjemme er jeg sammen med dem 1-2 g i uka. Etterhvert som de gror til kan jeg nok være litt lenger. Tror besteforeldre er særlig viktig både for ungene og foreldrene de første årene. Da legges grunnlaget for den livsvarige tilknytningen.
  Kjenner meg privilegert som kan reise 2-3 ganger i året. Stor helsegevinst.

 • steinar

  4. desember 2018 - 09:04

  Takk for kommentar Hilde. Størst utfordring er det nok når barnebarna er små. Viktig som du sier å bruke tid mens de er små. Deretter blir det noe enklere når barna går på skole, har kamerater og fritidsaktiviteter osv.

Comments are closed.