Alanya i mitt hjerte og klimautfordringer.

Bestill din transfer her. http://www.tryggalanya.com/
Bestill din transfer her.
Husk å dele.

Årets desember og januar så langt har ikke vært god værmessig. Mer regn en vanlig de siste årene. Vi kom ned den 27 desember, og da hadde vi med familien. Heldigvis var vi heldige den uken de var her, med flere dager med sol midt på dagen. Det er jo alltid hyggelig når vi kan oppleve Alanya i desember med sol som varmer. Vi vet jo alle som har vært her på denne tiden, at desember kan være lunefull, Likevel kan det være 3-4 timer på dagen med temperaturer over 20 grader. Og det er akkurat det som gjør at Alanya er flott også om vinteren.

Snø i fjellene rundt Alanya

Hva er annerledes i år?

Alle mennesker følger med på de klimautfordringer som verden står over for. Og vi vet at det gir forskjellige utslag rundt omkring på denne kloden. Mer regn, mer varme, flere skogbranner, kaldere vær osv. osv. og det slår ut forskjellig fra land til land over hele kloden. Om dette er menneskeskapt eller ikke er jeg ikke her så opptatt av, selv om min klare oppfatninger støtter det synet. Ønsker bare å konstatere at klimautfordringene slår ut forskjellig fra år til år. I fjor var det en aldeles flott januar med temperaturer som var helt herlig. Kan fortelle at da jeg sykler endel her i Alanya, så ble det korte sykkelbukser fra 12 januar og utover. Og da er det jo bare å nyte. Men i år? Så langt mye regn, og korte perioder med sol, og godt med klær på. Ikke noe korte bukser så langt i år nei.?

Grått på markedet.

Skyldes dette klimautforingene vi står overfor eller er det bare sesong variasjoner ?

Slike spørsmål stilles hele året når været avviker fra normalen. Klart det er vanskelig å ha noen vitenskapelig formening om dette. Ikke minst når noen klimaforskere mener at det ikke har noen betydning. Naturen har endret seg i årtusener, med både varmere og kaldere vær sier disse. Så har vi flertallet av forskerne som klart mener at klimautfordringene er menneske skapt. Ikke så lett for oss andre å ha kvalifiserte oppfatninger om hva som er årsaken. Vi registrer fra år til år kun forskjellen i vær og temperatur. Det er jo innlysende at når vi oppholder oss i Alanya, så ønsker vi oss gode temperaturer og behagelig vær. Hva tror du er årsaken til det skiftende været vi har både i Alanya, og hjemme i Skandinavia?

Grått i havna.

Alanya fortsatt i mitt hjerte.

For egen del så vil jeg ikke bytte bort Alanya med noe annet sted om vinteren. Jeg har registrert at vinteren både på Gran Canaria og ikke minst fastlandet i Spania også har vært dårligere de siste årene. Uansett så er ikke disse stedene noe alternativ for meg.

Samtidig har jeg lært meg å sammenligne været hjemme i Skandinavia på denne tiden. Vi dro fra isete veier,slaps, snø og kulde. For meg var det da et nytt liv å kunne være ute hver dag, uten å frykte glatte veier. Vi som kommer fra Skandinavia er jo vant til å kle på oss når det blir kaldere. Det samme gjelder når vi oppholder oss i Tyrkia. Det beste med det hele er når solen kommer frem. Da blir temperaturen i solen fort over 30 grader, og da nyter vi.

Likevel ser jeg nå fram til å kunne ta noen sykkelturer i shorts. Regner med at det skjer mot slutten av januar.?

Ha en fin dag hvor du enn måtte befinne deg.?

Sykkeltur i korte bukser januar i 2018.

14 Comments

 • Anonym

  14. januar 2019 - 08:41

  Jeg er veldig spent. Har aldri vært i Alanya vinterstid, og nå drar jeg ned 24. Februar. Må bare teste h ordan det er i Oba. Både værmessig og om det er sant at det er så dødt der om vinteren. Kanskje jeg ser du suser forbi på sykkelen???

  • steinar

   14. januar 2019 - 09:32

   Februar bruker å være fin, da det ofte er mer sol og mindre regn.Gleder meg allerede til det.

 • Carsten Bender

  14. januar 2019 - 09:00

  Det er rigtigt, at den foreløbige vinter i Alanya har været “dårlig” set med Skandinaviske øjne, og der endog været frostvejr og sne – men der skal også vand til.
  Dels til det store vandingsforbrug i landbruget og så det store forbrug i sommersæsonen – men det er selvfølgelig træls, når man er der og regner med at være lidt ude i lidt varmere vejr end Skandinavien, men op med humøret, det ser bedre ud efter mandag, tirsdag, så kan det være at de korte cykelbukser kan komme frem til en tur på strandvejen

  • steinar

   14. januar 2019 - 09:31

   Takk for kommentar Carsten.Vinteren har ikke vært dårlig bare med Skandinaviske øyne. Martin Turkay som har bodd her i 25 år har ikke opplevd maken. Samtidig vet vi jo at fremover , vil solen åpenbare seg meget oftere enn til nå.

 • R. Kopperstad

  14. januar 2019 - 12:01

  Uansett om det er noe dårligere i år enn i fjor så er det mange ganger mer komfortabelt enn storm, glatte veien og dårlige ski løyper i lav landet. Vi krysser fingrene for at det retter seg straks da vi har planer om en tur straks vi er ferdig med innflytting til ny leilighet.

  • steinar

   14. januar 2019 - 15:19

   Her er vi helt enige Roger. Foretrekker dette været ja?

 • Ruth Elin Elde

  14. januar 2019 - 16:59

  Kjekt å følge bloggen din. Vi var i Alanya fra 15 desember -18, Til 10 januar -19. Det var surt, kaldt og vått. Men våre venner er de samme kjekke folkene. Håper at vi snart er tilbake.

  • steinar

   14. januar 2019 - 19:53

   Takk for kommentar Ruth. Greit å ha fokus på det som er viktig.?

 • Odd Nergård Skaug, Sissel Gaarder Skaug.

  14. januar 2019 - 20:49

  Godt nyttår og takk for god informasjon. Vi oppholder oss i Tyrkia fra 4-6 mnd i året, hvilket vi har gjort siden 2006. De fleste år også 1-2 uker i januar. I år valgte vi å være hjemme og reiser ikke ned før medio mars. Vi har fartet mye rundt og det er alltids mye å finne på selv om det er regnværsdager. Imidlertid har vi erfart at vår region av middelhavet er mere stabilt vær enn både Spania og Kanaryøyene, og har aldri angret en dag på at Kargicak ble vårt valg på våre eldre dager.
  Ha fortsatt et fint opphold.
  Mvh Sissel og Odd

  • steinar

   15. januar 2019 - 08:26

   Takk for hyggelig kommentar Odd og Sissel.?

 • Hilde Ingebrigtsen

  15. januar 2019 - 18:30

  Fint og viktig innlegg, Steinar. Må si jeg er nokså sikker på at helse verden står overfor store menneskeskapte klimautfordringer, dessverre!
  Ellers opplever også jeg at det er mer stabilt fint vær i Alanya enn i Spania og Kanariøyene.
  Nokså mye vær herhjemme. Piggsko og varme klær er et must.
  Gleder meg til 20 mars, selv om det bare blir 16 dager denne gang. Gode hilsener til deg og Torgunn.

  • steinar

   31. januar 2019 - 07:50

   Takk for kommentar Hilde. Ikke enkelt for oss vanlige mennesker, når klodens politikere ikke klarer å bli enige om nødvendige tiltak.

 • Jarle

  16. januar 2019 - 02:05

  Klimautfordringene kommer blandt annet av flytrafikk. Store utslipp fra fly vet du. Så at folk (les Du) flyr til Tyrkia skaper disse klimaendringene.
  Så nyt været med en liten bismak av selv å ha bidratt.

  • steinar

   31. januar 2019 - 07:48

   Helt enig her Jarle. Likevel kunne det vært ok at sentrale politikere på denne kloden kunne ta klimautfordringen på alvor.

Comments are closed.