På tur til Alarahan

Bestill din transfer her. http://www.tryggalanya.com/
Bestill din transfer her.
Husk å dele.

Alarahan ligger ca 45 km vest for Oba, og er en flott tur for de som vil oppleve noe utenfor selve byen Alanya. Her vil du finne den best bevarte Caravanserai i hele Anatolia. Den ble bygget av selcukene på 1300 tallet. I tillegg vil du kunne oppleve Alara Castle som ble bygget på en konisk klippe, hvor du må gjennom hemmelige tunneller for å komme fram.

Alarahan Caravanserai

Alara Castle

For egen del så benytter jeg og mine sykkelvenner denne turen til regelmessige rolige treningsturer. Tur retur kommer turen på ca 90 km, så et er greit å ha syklet en del før du begir deg ut på turen. Et lite varsel vil jeg gi da vi må gjennom 3 tunneller ut av Alanya retning Antalya. De to første tunnellene er ikke spesielt hyggelig å sykle, da trafikken ofte er stor. Det er viktig med blinkende lys både foran og spesielt bak. Husk å sykle sammen, og ikke med for stor avstand. Kan opplyse det har vært flere dødsulykker med syklister de siste par år. En mulighet for de som vil slippe tunnellene, er å sykle på fortauet i motsatt kjørebane. Tar lenger tid, men er tryggere. Vil du kjøre bil tar turen rundt 45 minutter hver vei.

For de som vil sykle turen, anbefaler jeg at du legger turen parallelt med hovedveien mot Avsallar, etter tunnellene. Slipper unna trafikken, og er mye triveligere. Etter Avsallar , følger du hovedveien noen kilometer til skiltet merket Alarahan. Da er det kun 9 km igjen til Alarahan.

Syklister på tur til Alarahan. Her ved Alara elven.

Alara Castle.

Vi sykler alltid helt inn til enden av veien. Her vil du finne flere små serveringssteder, som i hovedsak er stengt om vinteren. Ser de folk som ønsker å kjøpe noe, så er de alltid velvillige til å lage Cay og en Gøzleme. Når vi ankommer, så følger vi en liten sti lang elven for å komme dit hvor de hemmelige tunnellene opp til borgen starter. For oss syklister er det vanskelig å komme oss videre, da du trenger skikkelige tur eller joggesko. I tillegg tar turen opp rundt 45 minutter. Det er en fordel med lokal guide, men er dere flere og forsiktige, så går det greit. Lommelykt er en fordel.

Ingen vet når dette ble bygget, men  det har blitt  funnet  kobbermynter her datert 1 og 2 århundre f.kr. Sultan Alaaddin Keykubat  pyntet stedet  med selcuk kunstverk etter  at  han erobret  stedet. På toppen er  det rester  av tyrkisk bad  og mange andre ruiner.
Mere fakta om denne spesielle festningen på engelsk, finner du her.

Alarahan Caravanserai
Lunch og besøk på Alarahan Caravanseria

Alarahan Caravanserai

Et besøk på denne flotte skyss stasjonen er også noe vi anbefaler, dersom du først har tatt turen. Selv om den ikke er stor i forhold til andre caravanseraier, er byggingen av dette 1300-tallet Seljuk-bygningen veldig særegent. Den har en av de mest komplekse planene til noen caravanserai som er bygget. Det er konsentrisk planlagt, bestående av to ringer rundt en sentral kjerne. Historikere antar at den indre ringen var reservert for reisende og varer, mens den ytre ringen var for tjenester og oppbevaring av dyr. Den hadde sin egen moske og bad.

Frisk nypresset ppelsinjuice smaker alltid godt.

Lunch og hvile er alltid viktig på tur.

På vinteren, så vi vanligvis tar disse turene, så er det alltid tid for stopp, med cay og en matbit. På denne turen ble vi vinket inn av en eldre kone som skulle ordne med drikke. Noe venting ble det, men riktig hyggelig likevel. Som dere ser av bildene, så ble det gøzleme med poteter og Cay. Potetene måtte selvfølgelig kokes først, og det tar jo litt tid. Vi fikk det vi trengte og startet turen videre tilbake til Alanya. For å få noe variasjon på tilbaketuren, så sykler vi over brua som går over Alara elven, ikke langt unna Alarahan caravanseraien. Da følger vi elven nedover til vi kommer til hovedveien. Deretter er det strake veien tilbake til Alanya, langs middelhavet.

Har du ikke vært på stedet, så sett av en dag for å utforske området. Du vil ikke angre.?

5 Comments

 • Carsten Bender

  21. januar 2019 - 07:24

  Det er en meget flot beskrivelse af turen til Alara Han. Hvis man har set de fleste “sights” i Alanya, så er det en meget fin tur uden for Alanya. Det gælder hvad enten det er på cykel eller i bil.
  Det er meget rigtigt, at lys på cyklen er et must. Bilesterne er blevet mere hensynsfulde – men man skal køre som et pak og som et minimum skal sidste mand have blinkende lys. God tur.

  • Anne-Grethe Mondahl

   21. januar 2019 - 08:22

   Høres spennende ut.

  • steinar

   21. januar 2019 - 16:57

   Takk for kommentar Carsten. Det er en flott tur.

 • Svein Tore Pedersen

  21. januar 2019 - 14:23

  Når jeg ser slike spreke gubber som sykler 90 km. om dagen tenker jeg. Ikke rart kvinnene lever lenger, disse gutta bruker jo opp all energien som skulle føre til økt livslengde lenge før tiden.

 • Borga

  21. januar 2019 - 17:55

  Takk for mange gode reiseforslag rundt Alanya med engasjerende bilder?? For oss, som ikke er så spreke som deg og de andre sykkelgutta, er det supert at vi kan bruke bilen et stykke/parkere og så ta i bruk apostlenes hester. ? alltid inspirerende lesning!

Comments are closed.