En dagstur til Side i sol og kraftig vind.

Bestill din transfer her. http://www.tryggalanya.com/
Bestill din transfer her.
Husk å dele.

En dagstur til Side i  sol og kraftig vind.

Når vi bor så lenge av gangen som vi gjør i Alanya, så er det forfriskende med noen turer utenfor Alanya. Denne dagen gikk turen til Side, en liten by 70 km fra Alanya. Kaldt om morgenen med kraftig vind fra nord.

En times biltur fra Alanya, så er du framme i Side. Jeg synes fortsatt det er et historisk sus over Side, straks du kjører inn i gamlebyen. Gamle ruiner på alle kanter, som er restaurert for og vises fram til besøkende. Vi hadde håpet at det skulle være mulig å kjøre ned til havnen i dag, men dessverre. En bom sperret veien, og en vakt ristet på hodet etter vår anmodning om å passere. 

Ikke noe stort problem da det er en flott spasertur gjennom byen og ned til havnen. Vi avtalte med sjåføren om å hente oss om 4 timer, noe som skulle vise seg å være akkurat passe tid for å få med seg det viktigste fra Side. De fleste av oss hadde vært her tidligere, men alltid hyggelig å komme tilbake flere ganger.

Hovedgaten ned til havnen i Side.

Vinterdvale over Side på denne tiden

En spasertur fra parkeringsplassen og ned hovedgaten i Side til havnen kan sommerstid være en utfordring. I dag var det bare en nytelse med god plass og ansatte som slappet av utenfor sine butikker. Her gikk det på spill og Cay, en vanlig kombinasjon i Tyrkia. Og det beste av alt var at det ikke var alt for mange tilrop om å handle.

Mange restauranter og butikker var fortsatt stengt, eller holdt på med vedlikehold. Vinteren er jo tiden for dette, og støynivået er derfor noe høyere på grunn av støyende maskiner.

På en dag som denne med sterk nordavind var det viktig å finne plasser i le. Det var det heldigvis mange av i Side, hvor mange besøkende hadde funnet seg deilige plasser i solen. Både små og store restauranter hadde brukbart besøk på en dag som denne. Vi så mange som nøt sin Efes, vin eller kaffe i solvarmen. Vi var jo selvfølgelig også blant disse.

Apollos tempel

Apollos tempel ned ved havnen.

Selv om vi har vært her flere ganger før, må jeg alltid en tur ned til de flotte søylene til Apollo tempelet ned ved havnen. De voldsomme dimensjonen som søylene har imponerer hver eneste gang. Et fantastisk byggverk fra en svunnen tid. De kunne sitt håndverk på romernes tid. Restaureringen foregår enda i området, men vil nok ta sin tid. På dette området som er åpent for besøkende og uten inngangspenger, finner vi også mange små serveringssteder mellom ruinene. Mange av de riktig koselig plassert mellom ruinene.

En videre spasertur gjennom Side langs sjøen videre forbi Apollo statuen er også en fin opplevelse. Flotte strender og nye og gamle bygninger , som absolutt er verdt å beskue. I tillegg var det forbausende mange butikker som var åpne, men uten alt for mange kunder på denne tiden.

Flott sandstrand i Side.
Restaurering foregår mange plasser.

Lunch i Side bør man unne seg.

Etter en rundtur i Side er det alltid hyggelig med en lunch og noe godt å drikke. Vi fant ganske fort ut at prisene varierte ganske mye både på mat og drikke. De store restaurantene ved havnen hadde et høyt prisnivå i forhold til det vi var vant til fra Alanya. En kort spasertur til de små restaurantene i sidegatene viste seg å være smart. Helt andre priser og en mye koseligere atmosfære. Vi fant oss en koselig liten restaurant med 5 bord, og et meget hyggelig vertskap. Her skulle maten lages fra bunnen av, så da tok det noe tid. Likevel smakte lunchen helt fortreffelig. Hyggelig selskap og noe godt å drikke så merkes ikke ventetiden på samme måten. Etter lunch var tiden allerede kommet for å tenke på tilbaketuren. Da hadde vi allerede tilbrakt nesten 4 timer i Side, noe som er akkurat passe på en dag som denne. Vel tilbake på bussen var vi alle enige om at det hadde vært en fin tur, og at vi gjerne tar turen en gang til ved en senere anledning.

Et lite spisested i sidegatene i Side.
Gøzleme lages i sidegatene.
Flere utgravinger fortsetter i Side.

20 Comments

 • Anonym

  4. mars 2019 - 07:14

  Takk for flott reisebrev.

 • Anonym

  4. mars 2019 - 07:15

  Takk for fine bilder fra steder det kan vere interresant å besøke ved vår neste tur til Alanya ! Vi er der nede fler turer i året, så vi prøver å få litt opplevelser med oss hver gang. Mvh. Valdresbonden ? ?

  • steinar

   4. mars 2019 - 10:49

   Takk for kommentar.Mange fine turopplevelser både i og utenfor Alanya.

   • steinar

    4. mars 2019 - 10:49

    Takk for hyggelig kommentar.

 • Ruth Stefansen

  4. mars 2019 - 07:57

  Altid en fornøjelse at læse dine beskrivelser. Jeg er også stor fan af Alanya og er her nu på fjerde uge. Det er så godt at tilbringe en del af vinteren her.

  • steinar

   4. mars 2019 - 10:48

   Takk for kommentar Ruth. Enig at det er godt å tilbringe vinteren i Alanya. Fortsatt godt opphold.

 • Anonym

  4. mars 2019 - 07:58

  Bra jobba Steinar , forsett slik Tove og Arne

  • steinar

   4. mars 2019 - 10:47

   Takk for kommentar Tove og Arne.

 • Per lervik

  4. mars 2019 - 08:32

  En fin artikkel har vært i Side et par ganger men det er noen år siden. Gamle Side er en vakker by som er vært et besøk så vi får ta en tur igjen og besøke det gamle teateret der.

  • steinar

   4. mars 2019 - 10:47

   Takk for kommentar Per. Ta gjerne en tur til. Alltid noe nytt å oppleve.

 • Arnold

  4. mars 2019 - 08:44

  Hei Steinar. Hyggelig guiding kommentar fra Side. Har vært der etpar ganger.
  «Overvintret» i Alanya 2011, 12, 13, 14 og 15, senere har jeg vært litt skeptisk til det politiske forholdet i Tyrkia men det har kanskje stabilisert seg nå (?)
  Hadde vært fint om du kunne orientert litt om dagens visum ordning. Er det fremdeles 90 dager man kan bli i en engang og så være borte i 60 dager før ytterlige ev. 90 dager (?)

  • steinar

   4. mars 2019 - 10:46

   Takk for kommentar Arnold. Situasjonen har stabilisert seg, og turistene er tilbake igjen. Fortsatt samme situasjon når det gjelder visum. Les gjerne bloggen min om utvidet oppholdstillatelse. Jeg og kona søker hvert år Ikamet for 2 eller 3 mnd, da vi tilsammen er her nede i 5 mnd.

 • Mahmutlar beboer.

  4. mars 2019 - 08:48

  Side, her var det første møte med Tyrkia. Så reiste vi til nye etterhvert år,Marmaris, Kemer.,Ismir. Og så Alanya, Kleopatra siden videre til andre siden. Her var noe roligere og vi havnet i Mahmutlar som vi nå elsker. Og bussen tar oss inn til Alanya og havnen og alt vi ønsker for en dag. Vi er i lengere perioder ikke lenger turister. Takker deg Steinar for dine innlegg, alltid noe nytt og mye opplysende meldinger som har hvert til hjelp for noen og enhver.

  • steinar

   4. mars 2019 - 10:43

   Takk for hyggelig kommentar. Godt å høre at dere har det bra i Mahmutlar. Et flott sted å bo.

 • Astrid Ellingsen

  4. mars 2019 - 09:17

  Siden dere kun var i gamlebyen går jeg utifra dere ikke så ruinene av kirken som ble bygget til Paulus? Og den store bygningen nede ved muren ved øststranden hvor Afrodite er inngravert med et kamskjell? Sies at hvis en står under og blir tatt bilde, så stopper rynkene

  • steinar

   4. mars 2019 - 10:42

   Takk for kommentar Astrid. Det er mange ting vi ikke fikk med oss på turen. Derfor fint å få innspill.

 • Borga

  4. mars 2019 - 11:03

  Ja, Side er en by vi kan dra til flere ganger, og vi lærer og ser noe nytt hver gang, veldig interessant. Takk igjen Steinar for ditt innlegg, minnene strømmer på mens jeg kikker på de fine bildene og leser ditt innlegg. Er veldig takknemlig for å kunne følge deg på turene dine. «Bli en av oss», skriver Det skandinaviske samfunn i Alanya. Jeg er sikkert en av de få som ikke er på Facebook . Er det mulig å følge dem gjennom andre fora,, synes det sto noe om Instagram ?!
  Ikke lenge før vi drar nedover til vårt andre hjem nå??

 • Carsten Bender

  4. mars 2019 - 11:25

  Side er altid et besøg værd – vel og mærke om vinteren. Side om sommeren er den rene turistfælde med virkelig aggressive handlende (de handlende i Alanya er ingenting i sammenligning) og rigtig mange mennesker.

  • steinar

   6. mars 2019 - 07:06

   Takk for kommentar Carsten. Her er vi enige.

Comments are closed.