Syedra

Bestill din transfer her. http://www.tryggalanya.com/
Bestill din transfer her.
Husk å dele.Syedras historie i Alanya, kan dateres til det 7. århundre f.Kr.

Ruinene til den gamle byen Syedra ligger i nærheten av det mest populære tyrkiske feriestedet Alanya. De er et utmerket bevis for at mange interessante ruiner fortsatt er uoppdaget i Tyrkia, like nær det stedet hvor millioner av turister tilbringer ferien hvert år.

Vi bør undersøke denne historiske byen i to deler. Den første delen er havnen som heter Adatas-distriktet. Det er stedet hvor all mat og alle klærne ble transportert til boligområdet. I dag kan du bare se Adatas. Jeg antar at hvis vi undersøker under vann rundt Adatas, finner vi mange verdifulle strukturer. Vi vet at mange strukturer på stranden ble ødelagt i løpet av tiden. Derfor bør nye undersøkelser og utgravninger gjøres. I vest for Adatas er det en liten kirke mellom bananhagene. Ved siden av denne kirken er det ferskvann ved sjøen. Det er kjent at inntil nylig brukte fiskerne dette vannet. 

Hva sier forskerne?

Forskere har klart å datere historien til Syedra til det 7. århundre f.Kr. Det var en kontinuitet i bosetningen i området til det 13. århundre e.Kr. Syedra opplevde perioden med sin største velstand i 2. århundre e.Kr., da byens murer ble reist, og omfattet et stort område på toppen av bakken. Det anslås at Syedras befolkning på den tiden nådde 4500 innbyggere. Senere falt byen og festningen ble gjenoppbygd for bedre å beskytte et mindre område.

Søylegaten- selve hovedgaten i Syedra.

Syedra dukket først opp i historiske registre i det første århundre f.Kr. Det mest minneverdige øyeblikket i byens historie var i 194 e.Kr. Da ankom en kurer med et brev fra romersk keiser Septimius Severus til byen. Keiseren roste motet til Syedra-innbyggerne som modig kjempet mot mange piratangrep. For å feire denne hendelsen ble innholdet i dette brevet inngravert i stein. Denne påskriften vises for tiden sammen med noen andre gjenstander fra Syedra, i det arkeologiske museet i Alanya.

Tyrkisk sykkelgruppe spiser lunch i romernes hovedgate .

Hva finner du av bygninger i Syedra?

Blant de viktigste bygningene som er bevart, i bedre eller dårligere stand, er et imponerende bad, et treningsstudio, en gate med søyler, fem vanncisterner, et gammelt tempel, en bysantinsk kirke og et olivenoljeverksted. Dessverre er nesten ingenting bevart fra et gammelt teater. Men ruinene av hus og verksteder fra den romerske perioden er fortsatt synlige. Det er også en interessant hule hvor dåpene fant sted i tidlig kristen tid. Her var det dekorert med fresker, fragmenter som fortsatt kan ses på veggene.

Antoninus Pius mynt
Marcus Eurelius mynt

Mynter beviser romersk tilstedeværelse.

Mellom 138 og 161 e.kr. ble det laget mynter med navnene til Marcus Aurelius og Antonius. Dette er et bevis på at området er fra den romerske æra. Nye utgravninger og undersøkelser kan bringe mye ny viten om Syedra.

Fra sentrum av Alanya kjører du 20 km øst langs D400 rute, i retning av Mersin. Ta av til venstre ved et brunt “Syedra” skilt og kjør 3 km oppover bakkene. Deretter sving til venstre og kjør de resterende 1,5 km til en overraskende fin og moderne parkeringsplass like under Syedra-ruinene .

Herfra er det flotte trappetrinn som går helt opp til de flotteste ruinene. Det er ganske krevende å gå helt opp, og veien er ikke egnet for rullestolbrukere, eller folk som er dårlige til beins.

Det mest spennende med hele området er faktisk det som enda ikke er utgravd og funnet. Både nede ved havnen Adatas, og opp ved ruinene i Syedra. Vi får bare håpe det vil bli bevilget penger til arkeologiske utgravinger i området. Samtidig vet vi jo at det finnes masse tilsvarende områder over hele Tyrkia, hvor det trengs penger til nye utgravinger.

Har du ikke vært der enda, så ta deg en tur. Se kart for mer info:

https://www.google.no/maps/place/The+ancient+city+of+Syedra/@36.444558,32.1474053,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x14dc9040d19d4c35:0x4186dfbb36ca3ea0!8m2!3d36.444558!4d32.149594?hl=noBestill din transfer her. http://www.tryggalanya.com/
Bestill din transfer her.