Bryllupsgaven til Kleopatra

Bestill din transfer her. http://www.tryggalanya.com/
Bestill din transfer her.
Husk å dele.

Alanya

Bryllupsgaven til Kleopatra

Hva gir man til en kvinne som allerede har alt? Dette spørsmålet må Marcus Antonius ha hatt i tankene når han funderte over hvilken gave han skulle gi sin kone Kleopatra, dronningen av Egypt. Og gjett hva valget falt på: En plass hvor cedar trærne bugnet, vannet var krystallklart og luften for ren til å innhaleres. Coracecium, I dag bedre kjent som Alanya.

Nytt hjem for det trojanske folket

De aller første bosetningene av folk i Alanya, kan dateres til omlag 20 000 år tilbake i tid. Herodotus beretninger forteller oss at i årene etter den trojanske krigen, spredte folk seg ut i Anatolia og bosatte seg i Alanya regionen ved grensen til Pamfylia og Cicilia. Byen bosatte også sjørøvere mot nedkjempet det romanske imperiet i årevis. I middelalderen hadde Alanya romersk styre.

Det seldjukiske imperiet

Når du spaserer ved murene oppe på Alanya borgen, blir du nok imponert over historien. Hvis disse murene hadde taleevne, ville de ha fortalt deg historien om den seldjukiske erobreren Aladdin Keykubat som erobret Alanya fra Byzantinerne. Han tok kontroll over hele middelhavs regionen. Seldjukisk arkitektur ble så vakkert implementer i byen, at Alanya ble den nye vinter hovedstaden for det seldjukiske imperiet. Byen ble døpt Alayie etter erobreren.

Alanya borgen

Murene er på vel 6500 meter, med 93 tårn og 140 fangehull. De historiske byggene er vernede og det bor fremdeles folk langs med murveggene. Det indre tårnet som er det høyeste punktet på halvøya på nordsiden, er i dag et museum. Det gamle palasset og den kløver formede kirken, er ruiner som i dag er godt besøkt der oppe. Adam Atacağı¨(Mannekaster) tårnet er det siste stoppet på den guidede turen oppe på borgområdet. Det sies at fangene som ble holdet der i det romerske imperiet, måtte spille spill om livet sitt. De ble gitt tre steiner, derav 3 forsøk på å kaste en stein fra tårnet og ut i Middelhavet. Greide de dette fikk de beholde livet, men feilet de ble de skutt i katapult ut i Middelhavet. Navnet på tårnet har oppstått på grunn av dette.

Inne på området er Süleymaniye Moskeen, sisternene, Andızlı Moskeen, Akbeşe Sultan Moskeen, Sitti Zeynep Türbesi og Romerske kirkene verdt et besøk. Ned mot havnen ligger Det Røde tårn, akveduktene og våpenhuset.

Den kjente omreisende fra det 17. århundrede  Evliya Çelebi kaller Alanya “City of Cisterns” på grunn av de 420 sisternene inne på borgområdet. Mange av sisternene er i bruk i dag.

Det Røde tårn

Sultan Aladdin Keykubat fikk det røde tårn bygget primært for å beskytte byens havneområde. Det åttekantede tårnet er 33 meter høyt og 29 meter i diameter. 85 trappetrinn tar deg til topps og i midten av tårnet er det en sisterne.

4 Comments

 • Björg Johnskareng

  22. april 2019 - 08:06

  Disse innleggene dine er så interessante og jeg lærer så mye nytt. Tusen takk.

  • steinar

   24. april 2019 - 16:19

   Takk for kommentar Bjørg.

 • Per Lervik

  22. april 2019 - 12:03

  Meget interessant artikkel

  • steinar

   24. april 2019 - 16:19

   Takk for kommentar Per.

Comments are closed.