Hva med 2 dager i Şanlıurfa?

Husk å dele.

Urfa kan argumentere for seg selv som et av de viktigste historiske stedene i hele verden, og du kan fremdeles se nesten det hele. Göbeklitepe er bare en av de tre neolitiske stedene som omgir byen, og er en av de eldste bosetningene kjent for menneskeheten. Derfra er byens som religionssenter godt dokumentert. Abraham regnes av noen for å ha kommet herfra, med Balıklıgöl noe alle må-se som besøker byen. Byen er også assosiert med den bibelske karakteren til Job, og den regnes også som en hellig by for armenere og stedet hvor det armenske skriften oppsto.

Beliggenheten midt i Mesopotamia betyr at den har vært hovedsete for utallige sivilisasjoner. Å du tror vi overdriver et snev? Mens mange byer i verden kan hevde tittelen “sivilisasjonens vugge” eller lignende, her er bare en foreløpig liste over antall sivilisasjoner som har gjort Urfa til sitt hjem gjennom årtusener: Ebla, akkadierne, sumererne, babylonierne, hetittene, armenerne, Hurri-Mitannis, assyrerne, mederne, perserne, de gamle makedonerne (som ledet av Alexander den store), Seleukidene, arameerne, de nyrassyriske Osrhoenes, romerne, sassanidene, bysantinene, mamlukene og det arabiske imperiet. Det er virkelig en av de mest bemerkelsesverdige byene på jorden.

Disse sivilisasjonene satte hvert sitt preg på historien, kulturen og kjøkkenet i Urfa, så uten videre må vi sjekke ut hvordan du kan se denne fantastiske byen på bare et par dager!

Dag 1:

Rumkale

Rumkale

Våkn opp og besøk denne middelalderske festningen ved Eufrat. Som med resten av Urfa, har den blitt holdt av mange forskjellige sivilisasjoner og huser fremdeles en fantastisk kirke inne fra 1200- tallet. Det er bare tilgjengelig med båt, noe som gjør det desto mer imponerende og fantastisk.

Harran

Harran

Denne landsbyen i bronsealderen er fortsatt intakt og lever på samme måte som den har levd de siste 3000 årene. De tradisjonelle husene av mudder er mirakuløse, holder seg svale om sommeren og varme om vinteren uten at strøm er nødvendig. Landsbyen lever fortsatt en sjarmerende livsstil som tar deg med en gang tilbake i historien, i motsetning til andre steder i verden.

Sira Gecesi

Sira Gecesi

Sira netter oversetter bokstavelig talt til “netter etter tur”, og de er egentlig hvordan venner samles i Urfa for å tilbringe en kveld sammen med mat og live musikk. Nå sørger Urfa-restauranter spesielt for dette og da gjerne som her,i et vakkert gammelt gårdshus. Her nyter du den lokale maten (og det er mye mat, så sørg for at du er sulten!) Mens du spiser og lytter til tradisjonell lokal musikk , vil du her få en magisk opplevelse.

Dag 2:

Göbekli Tepe

Göbekli Tepe

Dette UNESCOs verdensarvsted er et av de tidligste eksemplene på menneskelig bosetning som vi har. Mange tror det er den første religiøse helligdommen vi har rester fra, muligens det første kjente tempelet som eksisterte. Det stammer fra det 10. – 8. årtusen f.Kr., og har verdens eldste kjente megalitter i form av massive T-formede steinsøyler. Det er piktogrammer som vi ennå ikke har forstått, og generelt har stedet et utviklingsnivå som man tidligere trodde var umulig i en periode som fremdeles var dominert av jeger-samler-samfunn. I hovedsak er dette et sted som endrer det vi vet om menneskelig sivilisasjon og bokstavelig talt kan markere begynnelsen på det vi kaller sivilisasjonen i dag. Utrolig.

Balıklıgöl, eller Abrahams basseng

Balıklıgöl, eller Abrahams basseng

Dette bassenget, bortsett fra å være et vakkert sted å nippe til te og spasere langs, antas å være stedet Abraham ble kastet i ilden av Nimrod. Det har hellig betydning for alle de tre store monoteistiske religionene, og det er virkelig et vakkert sted.

Shopping i de historiske bazarene

Shopping i historien basarer og Hans

Å handle suvenirer i Urfa er en turistopplevelse i seg selv! De historiske basarene selger varer og suvenirer, som er laget etter gamle familietradisjoner.

Kunne du tenke deg en tur til Şanlıurfa?

Du finner Sanliurfa på kartet her:https://www.google.no/maps/place/Sanliurfa,+%C5%9Eanl%C4%B1urfa,+Tyrkia/@37.1671169,38.7557845,12z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x153471ebdc619091:0x8e788516b709466c!8m2!3d37.1674039!4d38.7955149?hl=no&authuser=0

Kanskje du blir med oss på tur? Husk meld deg inn i gruppen: Vi reiser på tur sammen i Tyrkia:https://www.facebook.com/groups/118355209500222/

Kilde:goturkey.com

3 Comments

 • Anonym

  30. mars 2020 - 11:00

  Fantastiskt. Gleder meg til muligheten not koronaen er over! 🙂

  • steinar

   30. mars 2020 - 12:01

   Vi er mange som gleder oss til det.

 • Roar Thomassen

  30. mars 2020 - 20:37

  Gjerne en tur dit!

Comments are closed.