Safranbolu, en sjarmerende ottomansk by og hjemsted for den dyrebare safranblomsten

Husk å dele.

Safranbolu, en sjarmerende ottomansk by og hjemsted for den dyrebare safranblomsten

Safranbolu, som er en by som skinner med sin urbane utforming og estetiske elementer fra ottomansk tid, er mer en museumsby med sine brosteinsbelagte gater, bakkehus og naturlige skjønnhet bevis på at det er verdig å bli erklært som et kulturelt aktivum

Safranbolu, som er kjent for sine unike og godt bevarte hus , har blitt ansett som en av de 20 best bevarte byene i verden og blitt kjent som et “utemuseum” og “selvbeskyttet by.”

Etter nesten to tiår med å bli erklært et urbant sted, besluttet UNESCO den 17. desember 1994 å legge byen til sin liste over verdensarvsteder, og permanent etse sin plass i historien. Sammen med Istanbul ble det et av de første stedene i Tyrkia som ble inkludert på verdensarvlisten på bynivå.

Byen klarte å bevare sin kulturarv i en slik grad at den fremdeles gjenspeiler det tradisjonelle daglige og sosiale livet til tyrkere frem til i dag. Beypazar, Traklı og Odunpazarı områdene i byen er spesielt perfekte eksempler som gjenspeiler arkitekturen i klassiske osmanske byer. Det er rundt 2000 tradisjonelle hjem i byen, hvorav 800 offisielt er beskyttet av myndighetene. Kaymakamlar Evi (guvernørens hus) er et av de fineste eksemplene.

De tre etasjers husene med mange treelementer er unike for byen.  (Sabah File Photo)
Det er rundt 2000 tradisjonelle hus i Safranbolu.  (Shutterstock Photo)

Husene ligger i to separate områder: Det første kalles byen eller vinterhusdistriktet, og det andre er vinranker, eller med andre ord sommerhusdistriktet. Et klassisk Safranbolu-hjem er tre etasjer med seks til åtte rom. Hvert rom er stort og fungerer som en uavhengig enhet, nok til å imøtekomme en familie på egen hånd. Safranbolu-hus har også tresnekkerarbeid i taket, og ottomaner og hyller spredt overalt. Inne i et tilsynelatende uskyldig skap kan du finne en skjult servant for litt etterlengtet privatliv.

Det mest interessante aspektet ved husene er at de er bygget i skråninger som bidrar til terrenget, noe som betyr at nabohusene ikke blokkerer utsikten fra hverandre – snakk om smart tenking!

Mens du er i Safranbolu, har du en rekke interessante og berømte bygninger å besøke, annet enn hus. Fra Cinci Inn og det tyrkiske badet (hamam) fra 1600-tallet til flere historiske moskeer oppkalt etter viktige statsmenn så vel som İncekaya akvedukt, en vakttårn, historiske fontener og laug, vil du bli bortskjemt med valg. Den mest ikoniske av dem alle er en trio som ble bygget på 1200-tallet: Den gamle moskeen, det gamle badet og Süleyman Pasha-skolen (madrasah). Takket være flere innflytelsesrike politiske skikkelser som Kazasker Cinci Hoca og Grand Viziers, İzzet Mehmet og Köprülü Mehmet Paşa og deres nære forhold til det keiserlige osmanske palasset, bærer byen mange merker av den osmanske epoken

Det er historie

Safranbolu var vitne til første gang den økonomiske og kulturelle økningen av det osmanske riket i løpet av 1700- og 1800-tallet.

I motsetning til eldgamle byer i fortiden, er dessverre Safranbolu lokalisert i en dyp canyon uegnet for landbruk. Men den trivdes takket være å være på en godt trodd vei. Det var plassert rett på Caravanveien mellom Istanbul og Sinop, og koble øst til vest og reisende som søker god overnatting underveis, vil alltid komme innom denne sjarmerende lille byen.

Lenge før ottomanerne erklærte Safranbolu som en del av landene deres, var byen en del av Paphlagonia-regionen og kalte Dadybra. Byen skiftet navn og hender så mange ganger – Lydianere, Persere, Helenere, Romere og Byzantinerne kalte det alle deres hjem, selv om det i veldig korte perioder. På 1100- og 1200-tallet tok de tyrkiske Beylik the Danishmends kontrollen over den, hvoretter Seljuks og Candaroğulları (Isfendiyarids) tok svinger, hvor den tidligere kalte byen Zalifre. På slutten av 1800-tallet ble byen et regionalt knutepunkt. Etter å ha fått navnet Borglu, som senere skulle bli Zafranbolu under osmannisk styre, ble byen offisielt kjent som Safranbolu i 1940.

Hva annet å gjøre

En spasertur midt i disse lilla blomstene er absolutt en vakker opplevelse.  (Shutterstock Photo)
En spasertur midt i disse lilla blomstene er absolutt en vakker opplevelse. (Shutterstock Photo)

– Ta en spasertur i safranfelter

Hvis du hadde trodd at safranblomster var gule, vil du bli sjokkert og hyggelig overrasket når du blir møtt av et hav av lilla.

Hvis du besøker åkrene rundt oktober eller november, som er høstetid, kan du være med på aksjonen. Men du må være veldig delikat og være ytterst forsiktig, ettersom blomstene lett kan bli skadet – det kan være den dyreste feilen i livet ditt, ettersom kilo krydderet selger for TL 30 000 til TL 70 000 ($ 4265 til $ 9 950).

Kallenavnet “mirakelplanten” brukes safran i farging, som et krydder i mat og som en ingrediens i kosmetikk og i farmasøytisk industri. Å, og visste du at selve byen ble oppkalt etter denne vakre blomsten som bare vokser i denne regionen? Forsikre deg også om å prøve Safrantat, en deilig tyrkisk fryd med safran-smak.

Glassterrassen på UNESCO-området har vist seg å være en stor hit hos turister.  (AA-foto)
Glassterrassen på UNESCO-området har vist seg å være en stor hit hos turister. (AA-foto)

– Attraksjon med glassbunn

Hvorfor ikke besøke og ta en spasertur på den svimmelhet-induserende, menneskeskapte rart som er en glassterrasse med utsikt over İncekaya Canyon mens du er inne på det ? Når du står i en svimlende 80 meters høyde, får du en fantastisk utsikt over byen. Du har to alternativer når du tråkker foten på den glassplattformen.

Det gjennomsnittlige alternativet: Pek og latter av familien eller vennene dine som ikke kan stå opp av frykt for at de kan falle gjennom. Dokumenter den for å brukes som innflytelse senere.

Det snille alternativet: Gå nær kanten med dem, hold hånden og ta bilder for å beholde minnet for alltid.

Terrassen, som ble inspirert av en lignende struktur i Arizona og konstruert i 2012, er den første i sitt slag i Tyrkia.

– Vend verdenen opp ned

Det er også en opp-ned-versjon av de berømte Safranbolu-husene i sentrum. Med senger, kjøkkenmøbler, skap, kjøleskap og til og med et toalett som er plassert i taket, tiltrekker dette huset mange turister til byen.

Du finner byen i Tyrkia på kartet her:https://www.google.no/maps/place/Safranbolu,+Karab%C3%BCk,+Tyrkia/@41.2593542,32.6449144,13z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x409caac51abbad83:0x6b7db3ac7a87e93d!8m2!3d41.249306!4d32.683128?hl=no

Kilde: Dailysabah.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.