Aftenposten i Alanya

Bestill din transfer her. http://www.tryggalanya.com/
Bestill din transfer her.
Husk å dele.

ALANYA (Aftenposten): 1. juli fikk Tyrkia og flere andre ferieland ved Middelhavet meldingen de ventet på fra EU. Noen ble skuffet.Tor Arne AndreassenKorrespondent i Midtøsten4. juli 2020 22:43

Koronaviruset

Solen steker over Alanyas strender. De tyrkiske strendene har vært – og er – favorittferiestedet til massevis av nordmenn. Hittil i sommer har nesten ingen vært der.

Solsengene på stranden er plassert langt fra hverandre for å tilfredsstille krav om avstand. Hittil har det spilt liten rolle. De fleste solsengene har stått tomme uansett. Ungdommen fra Alanya spiller volleyball der utenlandske turister ellers ville ha ligget som sild i tønne.Ungdommene kunne slippe seg løs med volleyball der turistene ellers ligger som sild i tønne. Tor Arne Andreassen

EU åpner for reiser til land med lave smittetall

Det Tyrkias feriesteder trenger, er å få tilbake de europeiske turistene. Det er de som har utgjort de store massene, og det er de som har tilført landet hardt tiltrengt utenlandsk valuta.

Diskusjonene har vært tøffe mellom de ulike EU-landene om hvilke land det skal åpnes for, melder BBC. Land som Tyskland og Spania har holdt igjen for ikke å risikere mer smitte. Portugal og Hellas, som trenger så mange turister som mulig, har villet åpne opp for mange land.Å være turist i eget land er blitt langt mer fredfylt enn før, synes Baki Yeter (22) og Sakine Özen (20). Bak dem ser man Alanya. Tor Arne Andreassen

– Ingen vitenskapelig grunn

Resultatet er et kompromiss der EU åpner for reiser til og fra 14 «koronatrygge» land. Inne på listen, som fremdeles kan bli endret, er Algerie, Australia, Canada, Georgia, Japan, Montenegro, Marokko, New Zealand, Rwanda, Serbia, Sør-Korea, Thailand, Tunisia og Uruguay. Kina kan også komme med dersom de åpner for besøk fra EU.

Tyrkia og Egypt er ikke på listen. Konkurrerende feriedestinasjoner som Tunisia, Marokko og Thailand er med.

– Det er ingen vitenskapelig begrunnelse for reiserådet mot Tyrkia, sier Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu.

Tyrkia har hatt 61 dødsfall pr. 1 million innbyggere, hvilket er nær Norges nivå med 46 døde pr. 1 million innbyggere. Dødstallene er mye lavere enn i mange europeiske land.

Çavusoglu og den tyrkiske turistministeren var torsdag i Tyskland for å få dem til å ombestemme seg. Tyrkia er det tredje største ferielandet for tyskere, nest etter Spania og Italia.

FAKTA: DETTE ER TYRKIAS KORONATALL

Tyrkia har en befolkning på 82 millioner mennesker.

De har 200.000 tilfeller med koronasmitte.

5131 tyrkere er bekreftet døde av covid-19. Det tilsvarer 61 pr. 1 million innbyggere. Storbritannia har flere enn ti ganger så mange døde pr. innbygger.

En stor undersøkelse av antistoffer i befolkningen tyder på at bare 0,8 prosent er blitt smittet.

I Antalya-provinsen, der det bor 2,35 millioner mennesker, har 15 personer dødd av covid-19, ifølge ordføreren i Alanya. Antallet døde pr. innbygger er på nivå med det man har i Troms og Finnmark.Taubanen i Alanya blir desinfisert hver gang noen har benyttet en vogn. Tor Arne AndreassenNoen steder er det blitt målt opp et eget område for hver solseng. Andre steder ikke. Tor Arne Andreassen

Norge holder igjen

For Norge har det hele tiden vært uaktuelt å åpne for reiser til land utenfor EU nå.

– Det globale reiserådet gjelder frem til 20. august, skriver kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen i Utenriksdepartementet i en e-post til Aftenposten.

Norge nøyer seg med å åpne for reiser til Europa. Den 10. juli får vi vite hvilke land det åpnes for fra den 15. juli. De tyrkerne Aftenposten snakker med i reisebransjen i Alanya, regner ikke med å se nordiske turister før i september.Tor Arne AndreassenTor Arne AndreassenDen koselige gamlebyen i byen Antalya var nesten tom for folk da vi besøkte byen 25. juni.Det var svært få kunder i de restaurantene og butikkene som var åpne.En fiskehandler gjør fisken klar for salg.

Tøffe tiltak til ingen nytte

For å unngå smitte og for å berolige de reisende har Tyrkia innført mange tiltak. Hoteller, reiseoperatører og restauranter må søke om et helsesertifikat.

Likevel er alle tyrkerne Aftenposten snakker med i Antalya-provinsen, forberedt på at det vil bli færre besøkende i år enn normalt. Hvis de når et besøkstall på 50 prosent av fjoråret, så er de fornøyd.

Land som Tyrkia og Egypt, som er svært avhengige av turistnæringen, kommer til å få en økonomisk smell.

På verdensbasis kan 120 millioner mennesker miste levebrødet sitt, viser beregninger foretatt av Verdens turistorganisasjon (UNWTO), ifølge The Guardian.

Store ringvirkninger når turistene uteblir

Et eksempel fra Alanya: Et hotell som vanligvis gir arbeidsplasser til 300 personer i høysesongen, holdes fremdeles stengt. Dermed er det bare en kjernestab på 80 personer som har en jobb, og det med redusert lønn.

– Jeg tjener 1700 tyrkiske lira i måneden nå, forklarer sikkerhetsvakten Onur Ucar. Det er 800 lira under den normale lønnen hans på 2500 lira i måneden.

1700 lira tilsvarer cirka 2400 kroner. Det er en lønn langt under tyrkisk minstelønn og knapt noe man kan leve av.

En hotellstengning har dessuten store ringvirkninger. Et eksempel er maten som skulle vært tilberedt til gjestene. De matvarene vil ikke lenger bli kjøpt. Det betyr at også jordbrukerne rammes hardt.Hotel Club Paradiso i Alanya har vanligvis 300 ansatte og kapasitet til 1000 gjester. Nå er det bare sikkerhetsvakt Onur Ucar og en kjernebesetning på 80 personer som har jobb, og de får redusert lønn. Tor Arne AndreassenVannbassenget er foreløpig tomt, men direktøren opplyser til Aftenposten at hotellet er klart til å åpne så snart turistene kommer. Tor Arne Andreassen

– Dette er det verste året noensinne

Mangelen på aktivitet er godt synlig i hele Antalya-provinsen. Mange butikker, restauranter og barer holdes stengt. De som lever av å tilby turistene opplevelser, har nesten ingenting å gjøre.

I havnen i Alanya er det normalt cirka 100 turistbåter som reiser ut fra havnen hver dag. Nå er det bare tre–fire båter som er i drift, og det med svært få gjester, de aller fleste tyrkere.

– Vi har en kapasitet på 130–150 gjester pr. båt, men nå har vi vel hatt 20–30 gjester pr. tur, forklarer Hassan Benek, som har jobbet i bransjen i 20 år. – Dette er det verste året vi har hatt noensinne.Tor Arne AndreassenTor Arne AndreassenVenninnene Mahboobe (26) og Pari (23) er på en rundtur i Tyrkia og var to av 60 gjester på Water Side Spa and Resort da vi besøkte hotellet.Gulfer Köse (32) og døtrene Belinay Yagmur (10) og Sudenas Kahncer (13) koser seg i det nesten tomme bassenget på Water Side Spa and Resort.Ingen får lenger lov til å forsyne seg selv av maten. Hotellene må derfor ha flere folk på jobb for å få gitt gjestene mat.

Utnytter 5 prosent av kapasiteten på hotellet

Langs Antalya-provinsens kilometerlange strender ligger det tusenvis av hoteller. Enorme turistmaskiner med hundrevis av rom står tomme.

Et av de få hotellene som har åpnet, er Water Side Resort and Spa. Også det en gigant med kapasitet til å huse 1200 gjester. Da vi besøker dem, har de holdt åpent i noen dager og har bare 60 gjester, alle folk som er bosatt i Tyrkia.

– Vi er partnerhotell til et fransk reisebyrå, og det kom noen signaler om at de skulle begynne å sende turister hit den 3. juli. Derfor åpnet vi nå, forklarer nestsjefen Özlem Elci.

Den datoen kommer til å komme og gå uten at chartertrafikken fra Europa kommer i gang. Usikkerheten om hva som skal skje fremover, er stor.

Ingen tror på Skandinavia før utpå høsten

Man håper også på Russland og Ukraina, som i fjor hadde henholdsvis flest og tredje flest besøkende til Antalya-provinsen. President Recep Tayyip Erdogan har forsøkt å overbevise president Vladimir Putin om at russerne bare må komme.

Norwegian startet direkte flyvninger til Antalya den 1. juli og skal ha to flyvninger i uken. Antallet norske besøkende til Antalya-provinsen har variert voldsomt de siste årene. Det stupte i 2015–2017 på grunn av terrorangrep og kuppforsøk, men var virkelig på vei tilbake i fjor, da man så en vekst på 61 prosent. 2020 var ventet å bli et nytt rekordår, men fra mars til 11. juni stoppet alt opp på grunn av koronapandemien.

Utenriksdepartementet sier de ikke vil opprettholde reiseråd lenger enn nødvendig. De poengterer også at UDs reiseråd kun er et råd, ikke et forbud eller en restriksjon.

Men de påpeker at i land eller områder hvor Utenriksdepartementet har utstedt reiseråd, kan det være vanskelig å gi konsulær bistand til nordmenn. Dersom man reiser til et land hvor UD har reiseråd, kan det få konsekvenser for reiseforsikringens gyldighet.I Tyrkia er det svært vanlig at man blir tatt temperaturen på før man får komme inn på et etablissement. Som her ved taubanen i Alanya. Tor Arne Andreassen

«Øver seg» med innenlands turisme

Tunisia har vært en favoritt for mange europeiske turister og er altså med på listen over land europeere nå kan reise til. Landet har knapt noe koronasmitte og åpnet for turisme 27. juni. Nå ønsker man turistene velkommen til tross for at man risikerer ny smitte.

I Egypt, der turismen står for 12 prosent av bruttonasjonalproduktet, har man den siste måneden «øvd seg» med lokal turisme. Nå ser det ut til at de må klare seg uten de europeiske turistene en stund fremover.

SISTE: Storbritannia vil fra 10. juli droppe karantenekravene for 59 land. Tyrkia er med på listen, men ikke Egypt, Tunisia og Marokko.

3 Comments

 • Armand Johansen

  5. juli 2020 - 15:41

  Norway’s goverment don’t like Turkey

 • Gorm Fagerhus

  6. juli 2020 - 12:51

  Dessverre så er det slik at Norge og EU har en veldig negativ innstilling til alt som har med Tyrkia å gjøre. Den eneste norske embedsmann jeg ser har en viss sympati og forståelse for Tyrkia og deres situasjon de siste årene er faktisk Jens Stoltenberg (generalsekretær i Nato).
  På tide at Tyrkia blir vurdert på lik linje med EU land siden de har tatt smitten alvorlig og greid å begrense den på en fantastisk mye bedre måte enn mange EU land som feks. Italia, Spania, England, Sverige osv. Tenker med gru på hvordan det hadde gått i Tyrkia hvis ikke myndighetene hadde vært så flinke og benyttet alle de strenge virkemidlene som de har brukt. En annen grunn til å åpne for Tyrkia bør være den korte avstanden med fly på 4 timer i forhold til feks. Thailand hvor man reiser kanskje 12-14 timer kanskje med flybytte osv, noe som medfører en betydelig større smitterisiko. Tyrkia har også et godt utbygd helsevesen for oss turister, hvor man blir tatt meget godt vare på hvis man skulle bli syk(egen erfaring med dette).

  • steinar

   7. juli 2020 - 15:09

   Takk for kommentar Gorm. Tror du har mye rett i dine antakelser.

Comments are closed.