De beste turveiene i Tyrkia

Med de mange reglene og begrensningene som er på plass for COVID-19-pandemien, kan det være utfordrende å finne trygge aktiviteter i hverdagen. I løpet av disse prøvende tider er fotturer en flott måte å holde avstanden og suge vakre naturlige underverker på

Med COVID-19-begrensninger lettet over Tyrkia og innenlands reise tillatt igjen, leter folk etter tryggere og mer isolerte steder å ta ferier. Denne fasen av den “nye normalen” har satt naturen i et nytt lys, ettersom den tilbyr noen av de tryggeste stedene å reise på.

Nå som sommeren er her og for lengst borte er dagene med snø og dysterhet, venter de naturlige skjønnhetene i Tyrkia på utforskning. Nasjonens fjell, platåer, innsjøer og skoger gir en flott mulighet til å drive sosiale aktiviteter i mindre grupper borte fra folkemengdene. Så her er noen av de beste og mest unike turopplevelser for en virusfri, sosialt distansert tur i naturen.

Lycian Way gir en av de mest naturskjønne rutene i Tyrkia for backpackere.  (iStock Photo)
Lycian Way gir en av de mest naturskjønne rutene i Tyrkia for backpackere. (iStock Photo)

Lycian Way i Muğla

Lycian Way, som har navnet sitt fra den eldgamle sivilisasjonen i Lycia som en gang styrte området, er en av de lengste og mest berømte turstiene i verden. Det starter i den sørvestlige Muğla-provinsen og slynger seg inn i den sørlige Antalya-provinsen. Stien er 500 kilometer lang, hvorav 12 kilometer løper langs den naturskjønne stranden Patara. Det er en av de mest egnede turstiene i Tyrkia, og tilbyr fantastisk utsikt over Kaş, Kalkan og Tahtalı-fjellet (også kjent som Lycian Olympus). Den er også rik på historie, da ruinene fra gamle lykiske byer ligger langs løypa.

Fossen ved Ballıkayalar Canyon i nordvestlige Kocaeli-provinsen gir en flott foto-op.  (iStock Photo)
Fossen ved Ballıkayalar Canyon i nordvestlige Kocaeli-provinsen gir en flott foto mulighet. (iStock Photo)

Ballıkayalar naturpark i Kocaeli

Naturparken Ballıkayalar rett utenfor Istanbul i den nordvestlige Kocaeli-provinsen er et foretrukket sted for vandring takket være de mange stiene, hvorav noen går langs en naturskjønn kløft. Parken er hjemmet til unike fuglearter, vakre dammer og frodig grøntområder. Ballıkkayalar-dalen i parken byr også på imponerende fjellklatremuligheter. Det er flere fosser langs dalen, med noen naturlige bassenger til og med store nok til å svømme. Parken har mange rasteplasser og campingplasser. Det er den ideelle destinasjonen for lett vandring.

Å campe i Kaçkar-fjellene i Svartehavsregionen er en flott måte å unnslippe sommervarmen.  (iStock Photo)
Å campe i Kaçkar-fjellene i Svartehavsregionen er en flott måte å unnslippe sommervarmen. (iStock Photo)

Kaçkar Trail of the Black Sea

Kaçkar-stien, som går gjennom Kaçkar-fjellene i det nordøstlige Tyrkia, er en av de mest unike og iøynefallende stiene i landet. Ligger i den fjellrike Svartehavsregionen, er det Tyrkias fjerde høyeste tursti. Stien kan ta rundt 30 dager å fullføre hvis man ønsker å utforske alle de naturlige skjønnhetene som fjellene tilbyr. Flere islagte innsjøer og daler samt platåer ligger i området. Regionen er også det naturlige habitatet for mange dyrearter, særlig fjellgeiter.

Banene til Kazdağları venter på leting i den nordvestlige Çanakkale-provinsen.  (IStock)
Banene til Kazdağları venter på leting i den nordvestlige Çanakkale-provinsen. (IStock)

Nasjonalparken Mount Kaz i Çanakkale

Nasjonalparken Mount Kaz (kjent som Mount Ida i antikken) mellom nordvestlige Çanakkale og Balıkesir provinser er en av de mest oksygenrike regionene i ikke bare Tyrkia, men i verden. Med utsikt over Edremitbukta, huser det en stor skog og mange naturlige underverk, alt fra fosser til kløfter og bekker. Det byr på lette vandringsmuligheter, så vel som mer anstrengende, med flere høydepunkter som Sarıkız-høyden og en topp som Zeus sies å ha sett slaget ved Troja i Iliaden. Regionen er også rik på historie og har mange historiske steder å besøke.

Kapuzbaşı-fossene i Aladağlar nasjonalpark i Sør-Tyrkia er blant landets mest uvanlige fossefall.  (iStock Photo)
Kapuzbaşı-fossene i Aladağlar nasjonalpark i Sør-Tyrkia er blant landets mest uvanlige fossefall. (iStock Photo)

Aladağlar i Niğde

Aladağlar er toppen av Taurus-fjellkjeden. Ligger mellom de sentrale anatoliske provinsene Kayseri og Niğde og sørlige Adana-provinsen, er det et naturlig fristed for vandrere. Isbreer, huler og kløfter kroner scenene i Aladağlar. Dalene Emli og Parmakkaya og platåene Yedigöller og Sokulupınar tilbyr også unike campingopplevelser. Et av must-see høydepunktene i regionen er sikkert Kapuzbaşı-fossen, i en høyde av 3,756 meter. Toppmøtet og den omliggende regionen byr på mange turstier og muligheter for fjellklatring.

Landsbyen Yeğenderesi på Pürenli-platået i Tyrkias nordvestlige Bolu-provins er sett 27. mai 2012. (Foto av Oğuz Han Erol via Wikimedia Commons)
Landsbyen Yeğenderesi på Pürenli-platået i Tyrkias nordvestlige Bolu-provins er sett 27. mai 2012. (Foto av Oğuz Han Erol via Wikimedia Commons)

Pürenli Plateau i Bolu

Pürenli-platået i den nordvestlige Bolu-provinsen ligger i en høyde av 1400 meter. Platået er mer ideelt for camping om vinteren, men tilbyr fredelig ensomhet året rundt. Platået inkluderer en innsjø dannet av smeltet snø, og små trehytter rundt innsjøen gir overnatting for besøkende. Platået er omgitt av en skog med furutrær som tilbyr et sølvfarget panorama når det er teppet med snø om vinteren. Et bredt spekter av dyreliv kan sees i regionen, spesielt når du vandrer dypt inn i skogen, som hjort, rever, viser og villsvin.

Kilde: https://www.dailysabah.com/life/travel/hiking-in-a-socially-distanced-world-the-best-trekking-routes-in-turkey