Et riktig godt nytt år til alle med optimistiske forventninger til 2018

 

Et riktig godt nytt år til alle med optimistiske forventninger til 2018

2017 er snart tilbakelagt og går inn i historien for oss Tyrkia elskere som et år preget av at nå vil skandinavere tilbake til Tyrkia igjen. Etter mange års avventende holdning, ikke minst basert på medias håndtering av Tyrkia etter terroraksjonene i landet, så vil nå skandinavere tilbake til Tyrkia igjen. Samtidig opplever vi at flyselskaper og turoperatørene skynder seg langsomt, ikke minst basert på dere egne erfaringer de siste år. Vinterens flyvninger i 2017 fra Norge til Tyrkia var ikke lønnsom for flyselskapene. Alt for mange unnlot å reise, slik at flyene hadde for dårlig belegg på disse flyvningene. Resultatet av dette ser vi for vintersesongen 2018, da både SAS og Norwegian ikke flyr som tidligere år i januar og februar.

 

Hva har Det Skandinaviske Samfunn bidratt med i 2017?

Mange aktører har forsøkt å framsnakke Tyrkia som reisemål, hvor også Det Skandinaviske Samfunn i Alanya har forsøkt å medvirke etter beste evne. Vi gjennomførte kampanjen #JaJegReiser, i samarbeid  med Cinar Simsek, som  fikk meget god respons. Videoen nådde ut til over 500.000  og oppnådde at over 100.000 så videoen. Kommentarene var entydige positive og  var klar på at nå vil skandinavere tilbake til Tyrkia. Her vil jeg gjerne takke Cinar for en uvurderlig jobb i denne sammenheng.

Jeg takker deg Cinar Simsek for din flotte jobb med å promotere Tyrkia  i samarbeid med  Det Skandinaviske Samunn i Alanya.

https://www.facebook.com/298464057010385/videos/649668878556566/

Hensikten var selvfølgelig å bli hørt og få en stemme i media, noe vi også fikk flere ganger i løpet av sommeren. Endelig fikk vi media til å skrive noe positivt om Tyrkia, noe veldig mange satte pris på. ABC nyhetene var først ute og denne artikkelen ble delt til over 6500 i løpet av noen dager. Deretter fulgte andre aviser etter. Resultatet av omtalen ble at både flyselskapene, og turoperatørene nå fikk et entydig svar om at nå ønsket skandinavere seg tilbake til Tyrkia igjen. I tillegg fikk mange av de som til nå  har vært engstelige for å reise nye innspill på at Tyrkia er like trygt å reise til ‘ som andre land utsatt for samme triste hendelser.

https://www.abcnyheter.no/reise/2017/08/19/195324843/alanya-er-fortsatt-et-av-de-beste-stedene-solhungrige-nordmenn,

https://www.abcnyheter.no/reise/2017/08/19/195324863/mobiliserer-til-tyrkia-retur-norske-solturister

http://www.dagsavisen.no/reise/tilbake-til-tyrkia-1.1022740

 

Vi registrerte samtidig at tyrkiske media omtalte vår kampanje #JaJegReiser og resultatet av den.  De fleste store aviser i Tyrkia omtalte saken, som gikk ut til Tyrkias 75 mill innbyggere.

https://www.cnnturk.com/seyahat/turkiyenin-gonullu-turizm-elcisi-norvecli-johansen

http://aa.com.tr/tr/turkiye/turkiyenin-gonullu-turizm-elcisi-norvecli-johansen/935477

https://anatolianpost.com/blog/2017/10/19/67-year-old-norwegian-man-becomes-volunteer-tourism-ambassador-alanya/

https://www.facebook.com/Steinarjohanse/posts/687370391453081

 

Vi ble også intervjuet av Turkey.Home med nesten 5 mill følgere på Facebook. Resultatet ble denne videoen som ble tatt opp i Istanbul. I den sammenheng fikk Det Skandinaviske Samfunn i Alanya stor anerkjennelse for sitt arbeide med å promotere Tyrkia.

https://www.facebook.com/TurkeyHomeOf/videos/vb.613153998755682/1742375652500172/?type=2&theater&comment_id=1743398815731189&notif_t=video_comment&notif_id=1510990617355295

 

 

Hva kan vi forvente vil skje i 2018?

Mange aktører har i løpet av høsten kommet med signaler om økt booking av reiser og flybilletter , og også tilkjennegitt at de vil øke kapasiteten med inntil 30% for  2018. Nå er ikke det noe stort tall med dagens utgangspunkt, men det gir positive signaler. Vi er ikke tvil om at mange flere skandinavere ønsker nå å reise tilbake til Tyrkia igjen. Etter flere års nedgang, er 2018 det året hvor vi vil merke en positiv utvikling i antall reisende til Tyrkia.

 

 

Flyselskapenes direkteflyvninger til Tyrkia, vil være den største utfordringen i 2018

Skal vi tilbake til den tiden da Tyrkia var spesielt nordmenns feriefavoritt nr 1, så må det skje noe med antall direkteflyvninger fra Skandinavia. For Norges del, så må det på plass et rutetilbud, hvor folk flest slipper å dra via Gardermoen eller Istanbul. I dag er det kun direktefly fra Gardermoen, noe som overhodet ikke er tilfredsstillende for folk i distriktene.  Skal flyselskapene vurdere flere direkteruter, så er de avhengige av økt etterspørsel på eksisterende ruter. Viktig at de som ønsker å reise, er tidlig ute med sine bestillinger. Det gir nemlig flyselskapene en klar indikasjon på interessen for å reise til Tyrkia. I tillegg må  presset på flyselskapene som mange aktører i dag bidrar med forsette.

 

Hva kan alle  tyrkiaelskere bidra med  i 2018?

 

Jeg er av den klare oppfatning at alle vi som er glad i Tyrkia, må bli flinkere til å spre budskapet til venner og bekjente. Alle vi som har bodd i landet både helt og delvis vet at Tyrkia er like trygt som et hvilket som helst annet land i Europa. Likevel vet vi at dette vil ta tid. Her er pressen hjemme i Skandinavia en viktig premissgiver. Heldigvis har det vært mange flere positive nyheter om Tyrkia i 2017 enn tidligere år. Denne trenden må vi alle forsøke å forsterke. Her vil Det Skandinaviske Samfunn i Alanya fortsatt bidra etter beste evne. Det samme håper jeg hver og en av dere vil. Jeg vet at mange av dere har venner og bekjente som fortsatt er engstelige for å reise til Tyrkia. Ved å dele alle positive opplevelser, bilder , matkultur, historiske perler, klima og ikke minst  prisnivået, så vil disse sakte men sikkert innse at tiden nå er inne for å reise tilbake igjen. Skal vi få på plass flere direkteruter, så er det avhengig av at mange flere  vil reise. Husk det har vært en nedgang på 90% i antall reisende, og det er disse 90% vi nå må få tilbake igjen.

Jeg vil med dette ønske dere alle et riktig godt nytt år, og ber samtidig om at dere fortsatt støtter og deler siden til Det Skandinaviske Samfunn i Alanya. I denne sammenheng er det viktig at vi vokser og når ut til flest mulig, slik at vi får størst mulig gjennomslagskraft i media, flyselskapene og alle de der hjemme som fortsatt er engstelige for å reise til Tyrkia.