Hagia Sophia  (Aya Sofya) er blant Istanbuls mest kjente og fasinerende monumenter. Bygget er blant verdens største arkitektoniske prestasjoner, spesielt kjent for sin enorme kuppel, og regnes som selve symbolet på bysantisk arkitektur.

Hagia Sophia var først kirke, så moské og nå museum.

Historien forteller at den bysantinske keiseren Justinian mistet en bit hellig brød under en messe. En bie plukket opp biten og fløy avgårde. Justinian sendte bud til alle landets birøktere om at de måtte lete i kubene etter brødbiten. Etter noen dager dukket en birøkter opp med en merkelig kube. Justinian bestemte at en praktkirke skulle bygges med denne kubens form som grunnplan.

Kirken ble bygget av keiser Justinian tidlig i det sjette århundret. Designet av Anthemius av Tralles og Isodore av Milet. Kirken har en fantastisk arkitektur. 

Hagia Sophia reiste seg etter hvert i all sin prakt, og dekker i dag 7.750 kvadratmeter. Domen er 55,6 meter høy, 32 meter i diameter og holdes oppe av 107 søyler. Kirken er også kjent for sine mosaikkarbeider, inkludert fantastiske portretter av keisere og keiserinner og et gripende bilde av “Madonna med barnet”.

Hagia Sophia ble brukt av de kristne i mer enn 900 år, men etter tyrkernes erobring i 1453 ble kirken gjort om til moskè. I årene etter erobringen ble så de fire minaretene reist. I 1934 ble Hagia Sophia gjort om til museum.

Åpningstider Hagia Sophia:

Hver dag fra kl. 09:00 – 17:00.
Museet holder stengt mandager.
Første dagen i religiøse hellidager, stenger museumet kl. 13:00