Sliter du med mørketidsplager?

gjesp%20159037657_3081

 

Sliter du med mørketidsplager?

 

Begrepet vinterdepresjon er hett stoff hele vinteren i gjennom, og det er lett å kjenne seg igjen i symptomene som listes opp i media: mangel på tiltak og energi, nedstemthet, trøtthet, økt søvnbehov og økt matlyst.

Mens en av ti rammes av vinterdepresjon, er det dobbelt så mange som rammes av  mørketidsplager som dreier seg om langt lettere symptomer, men av samme karakter.

 

9 av 10 er vintertrøtte og har mørketidsplager.

 

Det flesteparten imidlertid opplever, hele 9 av 10 er vintertrøtte er en eller annen grad av forskjell mellom årstidene, som trøtthet og uopplagthet i mørketiden.

Det blir galt å si at 90 prosent av befolkningen er deprimert i mørketiden selv om så mange reagerer på lysendringene, men det meste i livet er i endring. Det at både humør, energi og overskudd endrer seg med årstider og livsfaser er ikke unormalt, men heller en naturlig del av livet, sier lege Geir Stene-Larsen ved Folkehelseavdelingen i Helse- og omsorgsdepartementet, tidligere direktør ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt.

 

 

tastatur%20151509962_3082

 

 

3-4 timer mer dagslys i Alanya en i Norge  i vinterhalvåret.

 

Det  er stor forskjell på dagslengden i Norge og Alanya. I snitt 3 timer mer dagslys  i den mørkeste tiden.  I desember er det hele 4 timers forskjell på det meste. Dvs 21 desember og vintersolverv.  https://www.timeanddate.no/astronomi/sol/norge/oslo?maaned=2&year=2017https://www.timeanddate.no/astronomi/sol/norge/oslo?maaned=2&year=2017

Nå anbefales det flere tiltak for å motvirke problemene med mørketidsplager i Norge. Ikke minst fysisk aktivitet og lysbehandling med mer .(http://www.klikk.no/helse/velvare/kroppogsinn/vintertrotthet-1443730.ece)

 

 

Fyrlykta i Alanya

Fyrlykta i Alanya

Slipp unna mørketidsplager og eventuelle depresjoner ved å oppholde deg i Alanya i vinterhalvåret.

 

Min anbefaling til deg i dag  er selvfølgelig å reise vekk fra plagene  hvis du har mulighet for det. Forleng sommeren med 2 mnd, og få en norsk vår/forsommer gjennom resten av vinteren.  Mye hyggeligere å gjennomføre fysisk aktivitet  når temperatur er høyere og dagslengden betydelig lengre. I tillegg vil du treffe mange andre mennesker som har tatt de samme valgene. Disse kommer tilbake år etter år, og har det helsemessig betydelig bedre enn om de skulle vært hjemme i Norge. (Nå er det jo selvfølgelig mange som trives hjemme i Norge i mørketiden, og de bør selvfølgelig fortsette med det.)

 

 

Alanya 8 januar 2016

Alanya 8 januar 2016

 

 

Reis gjerne hjem til jul og advent.

Mange av de som kommer nedover i oktober, reiser gjerne hjem og feirer jul og advent i desember.  Da er det kvalitetstid med barn og barnebarn for de som har denne muligheten.  Deretter reiser mange ned igjen i begynnelsen av januar og blir utover våren For egen del vil vi bli til slutten av mars, slik at vi får med oss noen skiturer i påsken. Føler for vår del at vi da har fått det beste med oss fra alle årstidene, samtidig som vi unngår de verste mørketidsplagene.

 

Hva er dine erfaringer  ved å reise på denne tiden, og hvordan gjør du det?

 

 

dsc_0017

Alanya 12 februar 2016